keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Sveitsi - maailman kaunein maa

Se vei jalat alta heti - se oli rakkautta ensi silmäyksellä - Maailman kaunein maa - Sveitsi

Olin haaveillut matkasta Sveitsiin lähes koko ikäni. Jo alakoulun maantiedon tunnilla kiinnostukseni heräsi tähän pieneen suureen valtioon. Kirjan sivulla oli lyhyt kuvaus maasta, jonka pinta-alasta suurin osa on vuoristoa, joka elää matkailusta, jossa valmistetaan maailman parasta suklaata ja jonka säntillistä elämää eletään käkikellon tahdissa. Minä halusin tietää enemmän, paljon enemmän ja joka kerta vielä enemmän…

Vuonna 2000 elokuussa minulle tarjoutui lopulta mahdollisuus lähteä ensikertaa tutustumaan Sveitsiin, siihen aikaan Internet oli uusi tuttavuus minulle ja suomenkielistä matkaopusta tai infoa ei ollut tarjolla siinä määrin kuin mitä tänä päivänä, joten englannin kielen luetunymmärrys sai hyvää treeniä. Reppu selkään ja menoksi…
Matkan alkuperäinen seikkailu muuttui vielä viime hetkillä, mutta se ei tehnyt ensi kertaa omin päin maailmalla – matkasta yhtään huonompaa, ennemminkin se lisäsi mielenkiintoa Sveitsiä kohtaan.

Jännitys lentokoneessa vain kasvoi mitä lähemmäs ja alemmas kone tuli… Ne ihanat kumpuilevat vihreät niityt ja ruskeat alppitalot, joiden jokaisella ikkunalla oli runsain kukin punaisena hehkuvat upeat pelargoniat. Talon harjapäädyissä liehuivat raikkaassa alppi-tuulessa puna-valkoiset Sveitsin liput.



Minuun teki suuren vaikutuksen siisteys ja täsmällisyys. Jokaisen talon seinustalla puupinot oli tehty niin jämptisti ja huolellisesti. 
Olin rakastumassa tähän mykistävien ja upeiden maisemien maahan.


Tällä matkalla tutuistuin Bernin alueen nähtävyyksiin ja kaupunkiin. Upeat vuoret saivat minut pauloihinsa.
Halusin tänne uudestaan, mahdollisimman pian…


Jo seuraavan vuoden helmikuussa istuin taas Zürichin koneessa yhdessä tyttäreni ja vanhempieni kanssa. Olimme menossa viikonlopuksi autoilemaan Sveitsin alaville maille.

Olihan vuoristotiet ihan uutta pohjolan tasamaantallaajille ja korkeanpaikankammoiselle perheelleni haasteellisiakin, joten pyrimme reittivalinnoissa välttelemään niitä. Mutta maisemat ovat upeat, katseli niitä alhaalta laaksosta tai vähän korkeammalla kumpuilevilla ylängöillä tai sitten taivasta hipovilla vuorilla.

Matkaa teimme Pohjois-Sveitsin kautta Keski-Sveitsin alueelle Berniin, jossa yövyimme ja teimme päivämatkoja autolla Emmentalin alueelle, Interlakeniin ja tutustuimme Bernin kaupunkiin, jonka vanha keskusta kuuluu vuodesta 1983 alkaen UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Bernin kaupungin erikoisuutena on Karhulinna keskellä kaupunkia Vanhankaupungin portilla, jossa nykyään elää suomalaissyntyinen uroskarhu. Paikallisen perimätiedon mukaan herttua nimesi kaupungin ensimmäisen metsästysreissulla tulleen eläimen mukaan, joka sattui olemaan karhu.


Näiden kahden matkan kuvat ovat tallentuneet ikuisesti mieleeni ja sydämeeni. Otetut valokuvat ovat vuosien varrella haalistuneet ja nekin, jotka on ladattu tietotekniikan syövereihin, on saaneet viimeisen leposijan, kovalevyn tullessa tiensä päähän… 

Näiden matkojen maisemat liittyvät enempi kumpuileviin ylänköalueisiin Bernin ympäristössä sekä Emmentalin alueella.
Ne upeat ”nelitonniset lumihuiput” löytyivät vain postikorteista runsaan pilvisyyden takia, mutta sitä suuremmalla syyllä tänne piti päästä uudestaan! 




Keväisen aamu-usvan hälvettyä Brienz see turkoosinsinisen järven rannalla edessämme avautui taivasta hipovat vitivalkoisena hohtavat ”Toblerone” huiput. Tänne minä haluan uudestaan, ajattelin, haukatessani palan suussa sulavasta hunajaisesta Toblerone suklaasta… Olin lopullisesti menettänyt sydämeni Sveitsille.




Nyt niitä matkoja on kertynyt Sveitsiin viidesti. Sveitsin, Itävallan sekä Saksan puolen Alpit ovat tulleet tutuiksi patikointimatkoillamme ja nojatuolimatkoilla niitä matkoja suunnitellessani. Niitä kokemuksia haluan tässä blogissani kirjoitella ja jakaa upeita kuvia, vaikkei kuvista välity sitä Alppi-ilmaston raikkautta ja puhtautta, ja sitä upeaa tunnetta ja kokemusta, joista olen saanut nauttia matkoillani yhdessä perheeni, rakkaan mieheni sekä pitkäaikaisten ja läheisten ystävieni kanssa.

Ota hyvä asento nojatuolissa, kohta mennään…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti